Τα καλάθι αγορών σας είναι άδειο!
Greek English
Συνδεθείτε ή δημιουργήστε ένα λογαριασμό.

Τρόποι Ανάρτησης Κορνίζας

Η τοποθέτηση των κάδρων στον τοίχο δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, ιδιαίτερα αν τα κάδρα είναι πολλά και διαφόρων τύπων και μεγεθών. Απαιτεί φαντασία, σκέψη, υπομονή και πολλούς πειραματισμούς.
Αρχικά θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική παρατήρηση των διαστάσεων των κάδρων, της κορνίζας τους και της θεματολογίας τους ώστε να γίνουν κάποια πρώτα σχέδια για μία πιθανή διάταξη.
Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι κανόνες διάταξης στον τοίχο χρησιμοποιώντας ως κριτήρια το μέγεθος και τον προσανατολισμό των πινάκων. Ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δίνεται επίσης στην θεματολογία τους και την καλλιτεχνική τους αξία. Ένας αξιόλογος πίνακας, οφείλει να εκτίθεται μόνος του σε έναν τοίχο, ανεξαρτήτως των διαστάσεων του.


Συμμετρική Διάταξη


Αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες διατάξεις καθώς προσθέτει αρμονία και ισορροπία σε έναν χώρο, ενώ ταυτόχρονα τραβάει το βλέμμα των επισκεπτών, κάνοντάς τους να εστιάσουν στο συγκεκριμένο σημείο. Συνήθως περιλαμβάνει ένα μεγάλο κάδρο στο κέντρο και κάποια μικρότερα δεξιά και αριστερά.

Κεντρική Διάταξη με ένα κάδρο
Χρησιμοποιείται για την προβολή πινάκων που έχουν μεγάλες διαστάσεις ή για σημαντικά θέματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Διάταξη σε οριζόντιες γραμμές

Χρησιμοποιείται για έκθεση πολλών και σχετικά μικρών κάδρων, χωρίς να απαιτεί ομοιομορφία σε μέγεθος και τύπο κορνίζας. Η λογική της διάταξης σε οριζόντιες γραμμές είναι η χάραξη νοητών οριζόντιων γραμμών στον τοίχο, πάνω στις οποίες θα ευθυγραμμιστούν οι πλευρές των κάδρων. Το πλήθος των γραμμών εξαρτάται κυρίως από το ύψος των πινάκων.

Διάταξη σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές
Προτείνεται όταν οι πίνακες έχουν μια σχετική ομοιομορφία σε μέγεθος. Η διαδικασία περιλαμβάνει την νοητή χάραξη οριζόντιων και κάθετων γραμμών στις οποίες στην συνέχεια θα διαταχθούν τα κέντρα των κάδρων.

Διάταξη τρίπτυχων
Αναφέρεται σε τρεις πίνακες είτε με κοινή φιλοσοφία, είτε τμήματα του ίδιου έργου. Στην πρώτη περίπτωση τα εκθέματα θα πρέπει να έχουν κοινό σημείο αναφοράς στη θεματολογία ή στον ζωγράφο ή στα χρώματα των έργων.

Διάταξη σε παραλληλόγραμμο
Αποτελεί μια γεωμετρική τοποθέτηση των πινάκων μέσα σε ένα νοητό παραλληλόγραμμο πάνω στο οποίο εφάπτονται οι ακριανές πλευρές των πινάκων.

Διάταξη κατά μέγεθος
Επιτυγχάνει την ισορροπία του χώρου τοποθετώντας τα μικρότερα κάδρα μαζί ως ομάδα ώστε να εναρμονίζονται στο πλάι με τα μεγαλύτερα.

Σύνθεση οριζόντιου και κάθετου πίνακα
Ένας κάθετος και ένας οριζόντιος πίνακας μπορούν να τοποθετηθούν μαζί στην ίδια επιφάνεια ευθυγραμμίζοντας τις κάτω πλευρές τους.

Ασύμμετρη διάταξη
Αποτελεί την πιο προκλητική πρόταση, καθώς ξεφεύγει από κάθε κανόνα και απαιτεί φαντασία και ιδιαίτερη συνθετική ικανότητα. Ωστόσο το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό και ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Διάταξη σε σκάλα

Μία πρόταση που θα δώσει ένταση στην εσωτερική σκάλα ενός χώρου. Περιλαμβάνει την χάραξη μια νοητής γραμμής παράλληλη στη γραμμή που διέρχεται από το κέντρο των σκαλοπατιών και βρίσκεται σε 
ύψος 1,65 μέτρων. Στην γραμμή αυτή τοποθετούνται τα κέντρα των πινάκων.


Τα έργα αυτά μπορούν να πλαισιωθούν και από άλλους πίνακες με τον εξής τρόπο, ώστε να δώσουν ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην σκάλα.


Απαγορευμένες διατάξεις

Κάποιες συνθέσεις θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς είναι πλέον ξεπερασμένες ή ασυνάρτητες. Τέτοια παραδείγματα είναι η διαγώνια διάταξη, η απόλυτη συμμετρία, η σύνθεση των πινάκων το ένα πάνω στο άλλο, η έκκεντρη διάταξη, κλπ..




 
Back to Top